Löseminin her ne kadar insanlarda olduğu düşünülse de kedilerde de lösemi görülebilmektedir. Kedi aşı takvimi içerisinde bu nedenle lösemi aşılarına da yer verilir.
FeLV virüsü, bağışıklık sistemi zayıf kedilerde ölümcül sonuçlara neden olabilmektedir. Ciddi bir viral hastalık olup bağışıklık sisteminin çökmesine ya da baskılanmasına neden olabilir. Bu durum ardından lösemi haricinde kanser, sarılık, diş eti sorunları, cilt problemleri, ishal, sarılık ve daha birçok hastalık görülebilir.
Bu virüse yönelik aşı mevcut olup, devamlı olarak geliştirilmektedir. Bunları amaçları enfeksiyonu önlemek, virüsü kontrol etmeye yardımcı olmaktadır. Ancak diğer aşılar gibi yüzde 100 oranına varan koruyuculuk sağlamamaktadır.
Ev Kedi Lösemi Aşısı Gerekli Mi ?
Evlerinde bir evcil dost beslemek isteyen kişilerin aklına ilk gelen canlılardan biri de kedilerdir. Her ne kadar kedi aşı takvimi birçok kişi tarafından takip edilse de lösemi aşısına sıra geldiğinde akıllarda ciddi sorunlar doğmaktadır.
Bunun temelinde kedilerin sokakta değil, ev ortamında yaşadığı üzerinde durulur. Eğer kedinizi hiçbir zaman dışarıya çıkarmıyorsanız ve ilerleyen tarihlerde de çıkarmayı planlamıyorsanız, farklı kedilerle temas etmeyecekse ev kedi lösemi aşısı gerekli mi durumuna olumsuz bakılabilir.
Her ne kadar bu virüs diğer kedilerden bulaşmakta olsa da oldukça tehlikeli bir durumdur. Özellikle kedinizi kısırlaştırmayı düşünmüyorsanız, yapılması gerekir. Bunun bulaşması salya, idrar, süt ve burun akıntısı gibi kaynaklardan oluşur. Örneğin anne kedinize bu virüs bulaşmışsa, sütü aracılığıyla yavrusuna da geçebilir.
Kedilerin birbirlerini yalaması, ortak bir mama kabı, su kabı ve tuvalet kullanmaları da buna dahildir. Başka bir kedi tarafından ısırılmak, temas etmek de hastalığı bulaştırabilir. Yetişkin kediler lösemiye daha dayanıklı olsa da bu durum hastalığın onlarda görülmeyeceğini belirtmez.
Eğer kedinize bu hastalığın bulaşmasını istemiyorsanız, yabancı kedilerle olan temasını kesmeniz gerekir. Hamilelik planlıyorsanız, seçtiğiniz kedide lösemi olmadığına dikkat etmeniz şarttır. Ev kedi lösemi aşısı gerekli mi bu nedenle oldukça önemlidir.
Virüs, ilk olarak onların bağışıklık sistemlerine saldıracaktır. Eğer bağışıklık güçlendirilse de fazla hasar olmadan atlatmaları mümkündür. Zira bağışıklık zayıf kalmışsa, birçok hastalık ortaya çıkabilir. Bu durum kısa bir süre sonra ölmelerine neden olabilir.
Ancak lösemi kapsa bile bunun belirtilerini 4 yıla kadar göstermeme olasılıkları da vardır. Dolayısıyla kedi sahiplerinin büyük bir önem göstermesi gerekir.
Kedilerde Lösemi Aşısının Yan Etkileri
Aşıların yan etkileri insanlar tarafından her zaman tartışma konusu olmaktadır. Kedi sahipleri de genellikle çok sevdikleri canlılarda bu gibi yan etkilerin olup olmayacağını sıklıkla düşünmektedir. Bilim insanları, ağır yan etkilere, hastalıklara neden açabileceği görüşlerinin gerçeği yansıtmadığını belirtmektedir. Bilimsel kanıtlar herhangi bir hastalığa neden olduğunu göstermemektedir.
Buna karşılık kedilerde lösemi aşısının yan etkileri diğer aşılarda olduğu gibi iştahsızlık, yorgunluk, halsizlik gibi durumlara, aşı yapılan bölgenin sertleşmesine neden olabilir. Söz konusu etkiler birkaç gün boyunca sürebilir. Ancak bunlar geçicidir.
Nadir durumlarda kedilerde alerjik reaksiyonlara da sebep olabilmektedir. Eğer kedinizde aşı sonrası yan etkiler görülmüşse kısa sürede veterinere gitmeniz gerekir.
Kedilerin Lösemi Olduğu Nasıl Anlaşılır ?
Her ne kadar apartman dairelerinde bir kedinin hemcinsleri ile temas kurması zor olsa da özellikle bahçeli evlerde yaşayan ve kedi bakanlar temasları istese de önleyemeyebilir. Bu durumda kedilerin lösemi olduğu nasıl anlaşılır da bilinmelidir.
Bu durum kendini ateş, ishal, üreme sorunları, ağız ve gözlerde sararma, kilo kaybı, iştahsızlık, tüy sağlığında bozulma, diş etlerinde soluklaşma gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Kedinizi düzenli şekilde veterinere götürmek, sağlığını daha iyi takip etmenize olanak tanıyacaktır.