Kedilerde aşılama 2 grupta ele alınır.Bunlardan ilki temel aşılar ikincisi ise temel olmayan aşılardır.Kedilerde Karma aşı temel aşılar grubunda yer aldığı için bugün bu grup üzerinde konuşacağız.Kaç doz yapılır ? , yan etkileri nelerdir ? , içeriği nedir ? neyi önler ? gibi sorulara cevap bulabilmeniz için Kedilerde Karma Aşı makalemizi okumaya devam edebilirsiniz.
Kedi Karma Aşı Nedir ?
Karma aşı kedilere belli dönemlerde vurulması gereken çok önemli temel aşılardan biridir.Ölümcül virüslere karşı savunma mekanizması oluşturur ve kedileri korur.1 Yaşından önce ve 1 yaşından sonra olmak üzere 2 zaman grafiği çizebiliriz.Yetişkin kedilere senede 1 kere yapılırken yavru kedilere karma aşısı 8-10 haftalık ve 10-12 haftalık iken uygulanır.Merak edenler için karma aşısının koruduğu hastalıklar (koruma sağladığı virüsler) ;
- Feline Parvovirus
- Feline Herpesvirus-1
- Felin Calicivirus
Karma Aşı Ne Zaman Uygulanmalı ?
Kedi karma aşısı yavruluk döneminde 2 kere yetişkinlik döneminde ise her sene tekrar edilmek üzere yapılmalıdır.Aşıları zamanında yaptırmak çok önemlidir.FPV,FHV ve FCV virüslerine karşı en etkili yöntem zamanında Karma Aşısı olmaktır.
Yaş Grubu |
Aşı Adı |
8-10 Haftalık |
Karma Aşı |
10-12 Haftalık |
Karma Aşı |
1 Yaşından Sonra Yılda 1 Kez |
Karma Aşı |
Karma Aşı Yan Etkileri Nelerdir ?
Karma aşının içerisinde 3 adet antikor sağlayacak virüs bulunur.Bu virüsler kedinin vücuduna girdikten sonra kedide bir takım yan etkiler görülebilir.Bu yan etkiler sonucu korkmamak , endişenmemek gerekir.Ancak beklenenin dışında görülen durumlarda veteriner hekim desteği almak gerekir.
- Aşı bölgesinde kızarıklık ve şişme
- İştahsızlık
- Kaşıntı
- Ateş
- Nadiren kusma
- Hareketsizlik
- Kızgın olma
- Evde gizli yerlerde durma
Aşı olan kediler 1-2 saat klinikte veteriner hekim gözetiminde oluşacak reaksiyonlara karşı bekletilmelidir.Reaksiyon vermeyen kediler eve gittiklerinde yukarıdaki belirtileri gösterebilir.Belirtilerin geçmemesi ve çok şiddetlenmesi halinde veteriner hekim desteği almak gerekmektedir.